Talian Hotline PPKT : 1111

 • Jumlah paparan: 145
 • SERDANG, 24 September 2022 – Kontinjen Universiti Sains Malaysia (USM) pamer aksi cemerlang di tempat ketiga dengan menuai 16 Pingat Emas, 11 Pingat Perak dan 11 Pingat Gangsa pada hari penutup temasya Kejohanan Sukan Staf Antara Universiti Malaysia (SUKUM) kali ke-44 di sini hari ini.

  Apa yang lebih menarik, pungutan pingat tersebut diperolehi dengan hanya menghantar penyertaan dalam tujuh kategori berbanding 18 kategori keseluruhan yang dipertandingkan di dalam temasya yang menyaksikan Universiti Putra Malaysia (UPM) sebagai tuan rumah ini.

  Sukan olahraga dan ping pong mempamerkan aksi paling cemerlang USM dalam kejohanan kali ini apabila menyumbangkan emas terbanyak di dalam kategori masing-masing dengan sembilan dan empat pingat.

  Selain daripada itu, sukan ping pong juga masih mengekalkan takhta sebagai juara keseluruhan bagi acara tersebut pada SUKUM ke-44 kali ini.

  Tampil lebih bermakna apabila pasukan boling foursome lelaki telah menamatkan kemarau enam tahun kategori itu apabila berjaya menggondol emas di dalam acara tersebut dan meninggalkan Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) di tempat kedua dan ketiga.

  Dua lagi pingat emas USM berjaya diperolehi melalui acara sukan berbasikal lebuhraya veteran dan sukan petanque melalui kategori Perseorangan Wanita Veteran.

  Ketua Kontinjen USM, Profesor Dato’ Dr. Nor Azazi Zakaria ketika di minta mengulas akan pencapaian pasukan serta atlet kali ini melahirkan rasa bersyukur dan gembira dengan jumlah pungutan pingat yang diperolehi.

  “Alhamdulillah, saya sebagai ketua kontinjen amat berpuas hati dengan kecemerlangan kita yang berjaya meletakkan nama USM di kedudukan ketiga di antara kesemua 21 kontinjen yang bertanding dari universiti-universiti seluruh negara ini,” kata Azazi.

  “Di kesempatan ini, saya juga ingin menyampaikan ucapan ribuan terima kasih kepada semua pihak pengurusan SUKUM 2022 USM terutamanya Naib Canselor, Profesor Dato’ Dr. Faisal Rafiq Mahamd Adikan; Pendaftar, Dato’ Dr Musa Ali; Pusat Sukan dan Rekreasi, Kelab Kebajikan dan Sukan Staf Kejuruteraan (KKSSK), atlet-atlet, pengurus-pengurus pasukan, jurulatih-jurulatih dan semua penyokong kita,”

  “Terima kasih bukan sahaja di atas sokongan tidak berbelah bahagi kepada usaha kami di SUKUM kali ini, tetapi juga masa, tenaga serta wang ringgit anda yang telah dikorbankan dalam membentuk serta menguruskan penyertaan kontinjen USM sejak dari pemilihan, hari pertandingan sehinggalah penutup pada hari ini,” kata Profesor Dato’ Dr. Nor Azazi.

  Sumber dari : https://www.eng.usm.my/index.php/ms/more-articles/815-berbekalkan-tujuh-kategori-di-sukum-2022-kontinjen-usm-cemerlang-tuai-16-pingat-emas

   

  Pusat Pengetahuan Komunikasi & Teknologi (PPKT)
  Universiti Sains Malaysia,
  Kampus Kesihatan,
  16150 Kubang Kerian,
  Kota Bharu, Kelantan
   
  Tel : +609-7673000
  Faks : +609-7671133
  Email: ppktkk@usm.my

  mygovmscmqa

  Universiti Sains Malaysia, Kampus Kesihatan tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

  Dasar Keselamatan & Privasi

  • Dikemaskini: 09 Januari 2023.